Tomtebåtar och brustabletter
2012-07-02


Då var det dags att fortsätta min Jag-har-blivit-förälder-så-nu-måste-jag-skriva-om-mitt-liv-som-förälder-blogbag (del 1 kan du läsa HÄR så det är väl lika bra att sätta igång direkt.

3. KLÄDER, RENT ALLMÄNT
Att handla dyra märkeskläder till barn är helt bortkastat. För det första så växer de ur dem över en natt och för det andra så har barn ju liksom ingen respekt för sina kläder (eller så mycket annat heller för den delen). När en liten unge t ex käkat färdigt så ser det ju ut ungefär som om ett gäng Parkinsons-sjuka apor försökt äta soppa med exploderande hålslevar. Efter en vanlig dag på dagis ser din dvärgliknande kopia (som givetvis var ren och iklädd sina finaste kläder på morgonen) ut som en uteliggare som gått en brottningsmatch med en container innehållande restaurangavfall. Ett oskyldigt lekplatsbesök kan resultera i sönderrivna kläder, blodiga knän och händer lika smutsiga som händerna på en bilmekaniker med allvarlig tvålallergi. Så varför då köpa en massa dyra kläder när man kan köpa en bunke billiga bodys på Bo Ohlssons i Tomelilla och slänga dem efter hand som de små mögungarna kräker och bajsar ner dem?

4. SHIT PARENTS SAY
Jag lovar att aldrig bli en av dessa föräldrar som slätar över sitt barns eller sitt eget idiotiska beteende när det finns barnlösa människor i närheten med uttrycket "Hahaha (glatt/käckt skratt som gör att man vill klubba till personen med en nyfångad näbbgädda), det märks att ni inte har barn." Detta yttras i en mängd situationer såsom när ens unge, utrustad med papper (eller ännu bättre, utan papper) och tuschpennor, precis klättrat upp i någon barnlös stackares nyinköpta soffa eller när det byts nerbajsade blöjor och kläder i någons säng utan att man lägger någon form av skydd mellan nämnd säng och gödselspridare. Vad spelar det för roll om man har barn eller inte i dessa situationer”‽”. Om någon ska måla om min soffa eller starta kompost i min säng ska det fan vara min egen unge eller jag själv!

Sen har vi de där föräldrarna som tror att livet börjar när man får barn och om man inte har barn så är man i princip död. Dessa personer pratar gärna och länge om sina barn (här måste jag dock själv erkänna mig skyldig) och de säger saker som ovan nämnda "Det märks att ni inte har barn" och "Lider du av sömnbrist?! Vänta tills du får barn!". Dessa föräldrar verkar helt och hållet glömma bort hur livet utan barn var så fort de ynglar av sig. Allting är relativt och det är fullt möjligt att vara jävligt trött utan att ha barn. Detta stoppar dock inte dessa världsfrånvarande föräldrar från att kräka ur sig saker som "Jaja, vänta bara tills du får barn! Då får du vara glad för en timmes regelbunden sömn, njut av det så länge du kan!" likt en hammarhaj som mumsat i sig för många sälungar. Denna typen av Det-finns-alltid-någon-som-har-det-sämre-logik får det att krypa i kroppen på mig. Ska man hålla på så får man ju i princip aldrig klaga. "Fan vad hungrig jag är." "Tänk på de svältande barnen i Afrika!!!" "Fan vad drygt det är att jobba" "Du ska vara glad att du har ett jobb och tak över huvudet!" "Fan, jag åkte på klamydia i helgen. Så jävla drygt." "Du ska vara glad att du får ha sex!!!!" Låt mig klaga i fred och sluta påminna mig om alla som har det sämre ställt!

Ja, det är underbart och nej, det går inte att föreställa sig innan man själv skaffat barn. Men av just den anledningen är det inte heller lönt att gå runt och predika det för det kommer inte att hjälpa till på något sätt. Låt folk skaffa barn om de vill och sen kan de själva få avgöra om de vill bli idjottföräldrar eller inte. Detta låter ju bra när jag skriver det, men jag är inte helt oskyldig när det gäller att inte döma folk som säger att de inte vill skaffa barn. Jag träffade nyligen ett par som valt att inte skaffa barn med anledningen att "Det finns så mycket som vi inte är beredda att uppoffra". Visst det kan jag väl köpa, men jag skulle ju också lätt kunnat motargumentera och säga att de, genom att inte skaffa barn, också uppoffrar en massa saker. Detta är förstås saker som de inte själva upplevt och det är så klart lättare att tuffa på i samma rutiner och inte ge upp något man redan har än att faktiskt ge sig in i något nytt och okänt. Nu när jag själv tagit det där steget kan jag dock lugnt säga att det inte finns något jag skulle vilja byta mot känslan jag får när jag kommer hem och möts av min dotter som rusar till dörren så snabbt hon kan med sina dunsande springsteg, ropandes "Pappaaaaa! ", och ger mig en attackkram och en puss. Eller stoltheten och glädjen jag kände när hon tog sina första steg eller sade sitt första ord, för att inte nämna när jag satt med henne i famnen och stirrade på henne för första gången efter att hon fötts. Den värmen som sprider sig i kroppen bara jag tänker på henne och känslan jag får i magen när hon tittar på mig och avfyrar sitt fantastiska leende; det känns som om jag svalt ett rör brustabletter och en liten tomte i en motorbåt kör runt runt i magen när glädjen bara bubblar upp okontrollerat inom mig. För denna känslan skulle jag kunna uppoffra i princip vad som helst. Men det går förstås inte att förstå om man inte själv har barn så därför sade jag ingenting till dem.

Nu känner jag att det börjar bli mycket så vad sägs om att sätta punkt här? Lämna för allt i världen inte några kommentarer, vi vet alla vad som kan hända då (något jävligt farligt måste det vara i alla fall)! Nästa gång är det äntligen dags för "hen"!

PS. Apropå saker föräldrar säger så vill jag bara säga att föräldrar är jävligt snabba att ta åt sig äran för sina barns bra egenskaper. "Pnut-Bert är så givmild, det har vi lärt honom att man ska vara." "Lisa-Maja har sin marmelad under osten precis som mamma och pappa."

PPS. Föräldrar är däremot jävligt dåligt på att erkänna brister i sitt uppfostrande när det gäller sitt barns dåliga vanor. "Jag förstår inte varför Karl-Kalle ljuger hela tiden, det gör minsann aldrig vi." "Jag förstår inte varför Siv-Sigrid börjar läsa tidningen bakifrån!"

PPPS. Ja, jag har kul åt dubbelnamn just nu. Lev med det!

Till Blogbag

Kommentarer

THE BOOK OF SANDBAG

Köp den nu!