Hjälp! Min köttbulle är en järp!
2007-03-27
Jag har funderat på det här ett tag och har egentligen inte lyckats komma fram till något speciellt (om det ens går att komma fram till något vettigt i detta fantastiska ämne). Det jag har funderat över är när en helt vanlig köttbulle övergår från att vara just en vanlig liten tråkig köttbulle till den mer mystiska och spännande järpen.

Vad som är klart är att det är en formfråga; köttbullen är rund och järpen är mer stilig och cigarrformad. Vad jag däremot undrar över är hur mycket man får frångå klotformen för att fortfarande få kalla det en köttbulle, och när köttprodukten anses vara så pass avlång att den faktiskt har blivit en järp (eller "järpe" som det står att läsa på Wikipedia). Järp är dock också något man kan äta men när jag skriver järp så menar jag den malda köttprodukten och inget annat. Finns det några regler över när larven slutar att vara en tradig larv och blir en fräsig fjäril? För de som blev förvirrade nu när jag började prata om larver och fjärilar mitt i matsnacket så var det bara en liknelse (larven = köttbullen, fjärilen = järpen... ja, ni fattar). Jag lovar att det inte ska hända allt för många gånger.

Detta kan tyckas vara ett trivialt ämne. Min mycket bättre hälft tycker t ex att jag borde lägga mer energi på att grubbla över vårt stundande bröllop, men tänk dig följande situation:

Det är juletid och allting är frid och fröjd. I allt det harmoniska myset blir du lite för såsig i skallen när du står och rullar dina köttbullar. Eftersom du har nått tomtestadiet för länge sedan p g a av all glögg och pepparkakor så märker du inte ditt horribla misstag förrän det är för sent: alla dina köttbullar har blivit knepiga och avlånga! Vad gör du nu? Har du någonsin hört talas om järpar på ett julbord? Det har du kanske i och för sig gjort, men har du någonsin hört talas om ett julbord utan köttbullar?! Det har du kanske också, men det är i alla fall ingen värld som jag vill leva i. En värld utan köttbullar på julbordet lämnar en bitter eftersmak i munnen. Hela symmetrin bland plockmaten förstörs också. Vi har de små rektangulära sillbitarna på burk, äggen med sina ovala former, de ciggarformade prinskorvarna. Men var är de runda köttbullarna? Nähä du, de finns inte. Istället har vi ännu en cigarrformad köttprodukt - järpen - som nu kommer att tävla med prinskorvarna om den cigarrformade tronen. Barnen gråter, farmor ligger avsvimmad på golvet och morfar sitter och muttrar i ett hörn. Julen är förstörd!

Så där vill man ju inte ha det, eller?

Som om detta inte var tillräckligt med problem, vad händer om man plattar till sin järp? Får man en biff då? Vad är det då förresten som skiljer en biff och en hamburgare? En hamburgare är ju egentligen hela rätten inklusive kött, bröd, sallad och allt annat som man väljer att slänga på den. Men i dagens samhälle ser man ofta "hamburgare med bröd" på menyn, men borde man då egentligen inte ha dubbla bröd? De människor som anser att hamburgaren är själva köttet i maträtten, hur skiljer de på en färsbiff och en hamburgare?

Frågorna är många, svaren mycket färre. Förslag, lösningar eller något annat vettigt som kan tillföras diskussionen kan mailas till mig på tony@sandbag.se.

Till Blogbag

Kommentarer

THE BOOK OF SANDBAG

Köp den nu!