Semesteralkoholism beivras!
2007-07-22
Varje år när temperaturen börjar stiga och soltimmarna ökar (nåja, sanning med modifikation, vi bor trots allt i Sverige) så brukar kvaliteten på svenska TV-sändningar att sjunka. Man kör en massa repriser på gammalt mög och så visar man förstås Morden i Midsomer. Men om ni bara trodde att det är på TV som man drar fram en massa skåpmat så har ni fel. Aftonbladet och i viss mån Expressen skriver varje sommar om – och varnar för – den fruktade semesteralkoholisten! Vem som helst kan drabbas, ingen går säker! Tar du en öl när du står vid grillen? Då är du antagligen redan gravt alkoholiserad och borde söka hjälp. Köper du bag-in-box istället för flaskor? Suput! Vem behöver så mycket vin? Dricker du mitt i veckan? Sök hjälp för fan! Eller?

För det första så kan man (enligt mig och jag har alltid rätt) inte räkna en semesterveckodag som en vanlig veckodag. Jobbar man inte dagen efter så räknas dagen som en fredag. På fredagar är det ok att dricka. Har man inte jobbat dagen ifråga och ej heller jobbar dagen efter så är det, just det, en lördag. På lördagar är det också ok att dricka. Om man inte har jobbat dagen ifråga men jobbar dagen efter så är det helt enkelt en söndag. På söndagar är det faktiskt ok att dricka, i återställningssyfte förstås eller för att tömma överblivna reserver från fredagen och lördagen. Man vill ju inte att det ska finnas någon farlig sprit kvar till vardagarna som följer för då lockas man kanske in i någon hemsk vardagsalkoholism. Men på helgen är det hur som helst ok att dricka. Jag har i alla fall aldrig sett någon artikel på Aftonbladet med rubriken ”Är du helgalkoholist?” och om Aftonbladet inte säger att det är fel så måste det vara rätt.

Med min briljanta kalenderlogik så består alltså en semester av en fredag, ett gäng lördagar (beroende av hur lång semester du har) och en avslutande söndag innan det är dags för ångesten att krypa tillbaka in i ditt liv igen. Dessa tre dagar är vad en helg består av och eftersom det tydligen inte är farligt att dricka på helgen (ja, det är den slutsatsen jag har dragit så bråka inte) så borde det vara lugnt att hinka in hur mycket man vill under semestern också.

Är du ändå orolig för att du snart kommer att sitta och supa med dina alkispolare i en bänklös lundapark så har Aftonbladet faktiskt varit så pass snälla att de publicerat lite tips om vad man kan göra för att bryta denna onda spiral mot säker undergång. Jag tänkte faktiskt publicera denna lista här men med mina egna kommentarer och tankar kring de olika tipsen.

Aftonbladet säger:
1. Gå över till svagare sorter – undvik starksprit.
Sandbag säger:
Det tar alldeles för lång tid att bygga upp en fin rallarfylla utan starksprit, öl tar även för mycket plats i magen vilket gör att man inte kan äta lika mycket mat och det är dåligt på så många olika sätt.

Aftonbladet säger:
2. Köp hem lagom – undvik bag-in-box.
Sandbag säger:
Man måste alltid vara förberedd. Ha alltid hemma både vitt och rött bag-in-box-vin, man vet aldrig när det kan behövas. Har även en Draughtmaster hemma men för att vara på den säkra sidan så har jag alltid burköl i kylskåpet också, man vet aldrig när Draughtmastern tar slut och då vill man inte stå där utan någon öl.

Aftonbladet säger:
3. Duka med alkoholfria alternativ tillsammans med övrig alkohol.
Sandbag säger:
Ok, till vin kan man faktiskt ha ett glas vatten. Finns det barn under 13 närvarande så kan de eventuellt få lite saft om de bölar för mycket och inte vill dricka varm besk.

Aftonbladet säger:
4. Lägg in vita perioder någon eller några dagar.
Sandbag säger:
Det gör jag alltid, det kallas sömn.

Aftonbladet säger:
5. Ändra din konsumtion försiktigt och gradvis. För kraftiga förändringar ger pendeleffekter och kan skapa återfall och i värsta fall öka konsumtionen.
Sandbag säger:
Håller helt med om att man ska ändra sin konsumtion gradvis. Risken finns annars att man faller in i en ökad konsumtion innan man hinner anpassa sina inhandlingsvanor och plötsligt en dag står man där kanske med tomma förråd och torr strupe. Ingen trevlig upplevelse.

Aftonbladet säger:
6. Undvik intensiv konsumtion. Om du märker att det blivit för mycket alkohol vid något tillfälle – fundera över orsakerna och hur du skall undvika det nästa gång.
Sandbag säger:
Om jag kommer ihåg något så lovar jag att fundera över det.

Aftonbladet säger:
7. Var extra försiktig med alkoholen om du är stressad eller i kris. Undvik alkohol helt om du äter vissa mediciner, som till exempel psykofarmaka.
Sandbag säger:
Ähh, jag fick slut på bra svar redan på förra frågan. Jag behöver en stor whisky.

Höll på att glömma en sak förresten (måste vara all spriten). Jag tycker att ordet ”beivras” är ett himla märkligt ord. Nu är detta i och för sig inte ett ord som man kommer i kontakt med så ofta, men ibland springer man på skyltar med texten ”överträdelse beivras” eller något liknande. I mina öron låter detta som att man uppmuntrar till överträdelse men så är givetvis inte fallet, snarare tvärtom. Beivras är tydligen ett himla gammalt ord (jag har faktiskt googlat) men det skiter jag i. Hädanefter när ni ser mig använda ordet beivras så är det i positiv och uppmuntrande bemärkelse och inget annat. Tack för den här gången.

Till Blogbag
THE BOOK OF SANDBAG

Köp den nu!