The Thumbmaster rules the world
2007-08-15
Eftersom livet som gift man inte är så himla händelserikt som man kanske skulle kunna tro så tänkte jag nu, i brist på nya saker att skriva om, berätta om ett spel som jag och ett gäng lagom förståndshandikappade polare brukade roa oss med att spela. Spelet i fråga heter Crackhora eller Crackluder (vilket man föredrar) och polarna kommer inte att nämnas vid sina riktiga namn då jag inte vill hänga ut dem inför mina drivor1 av besökare.

Till att börja med så tänkte jag förklara hur det går till att spela Crackhora. I grunden är det ett vanligt drinking game med en vanlig kortlek, men reglerna är så pass slipade och geniala att det nästan skulle kunna räknas som det perfekta drinking game:et (vad fan heter det på svenska? Drickspel? Låter ju jävligt fräsigt). Det är egentligen endast överträffat av klassikern "Tjo! Nu dricker vi tills vi stupar", men sedan världsmästaren Preben "Brödrosten" Halvkoftes tragiska bortgång under VM i Finland 1998 så är det inte så många som spelar detta längre.

Till att börja med så behöver man en vanlig kortlek och minst fyra alkoholsugna personer. Korten sprids ut på bordet och sedan avgör man på valfritt sätt vem som ska börja. Personen som får äran att börja drar helt enkelt ett kort ur korthögen och vänder upp det så att alla ser det samtidigt. Beroende på vilket kort som vänds upp så händer sedan olika mer eller mindre lustiga saker. Drar någon en sexa så måste alla skrika ”Goodie, goodie!”, den som är sist får dricka en gång. Att dricka en gång innebär helt enkelt att man tar en klunk av kvällens valda speldryck, oftast öl (det har genomförts med vodka som kvällens dryck, men det slutade inte så bra) men det kan vara vilken spritdryck. Om man vill vara säker på att folk inte fegspelar och tar babyklunkar ur sina burkar eller dricksglas så kan man ha ett snapsglas eller liknande där varje glas räknas som att dricka en gång, då dricker alla alltid lika mycket eftersom glaset ska tömmas varje gång. Hur man löser detta är förstås upp till spelarna, men vi brukar köra med stora snapsglas eller whiskyglas. Det viktigaste är förstås att alla är överens om vad som kan vara lagom att hälla in varje man ska dricka.

Nå ja, för att fortsätta med några av de olika korten så har vi t ex de svarta tiorna som är bland mina favoritkort. Personen som drar en svart tia blir ”Thumbmaster” och får när han vill under varje spelarvarv runt bordet lägga upp tummen på bordskanten så diskret han anser vara lämpligt. Efterhand som folk märker att han har lagt upp sin tumme så gör de likadant och den som är sist upp med sin tumme får förstås dricka en gång. Man är Thumbmaster ända tills någon annan drar en svart tia och rollen går då över till denna person.

Drar någon en svart nia får denna person hitta på ett ämne, exempelvis namn på hemorrojdkrämer, och säger sedan t ex ”Xyloproct”. Personen som sitter efter måste då säga en annan hemorrojdkräm och så fortsätter det tills någon tvekar för länge eller helt enkelt inte kan och den som det stannar på får dricka en gång. Det går givetvis utmärkt att ljuga och hitta på ett svar och då är det bara personen som sitter efter som får syna bluffen. Visar det sig att personen ljög får denne dricka en gång men om det visar sig vara ett korrekt svar får den som felaktigt synade bluffen dricka två gånger.

Det absolut värsta (eller bästa, beror på personen i fråga) kortet man kan dra är en svart kung. Den som drar en svart kung blir ”Negerkung” (kanske inte så politiskt korrekt men så är reglerna skrivna, lär dig att leva med det och sluta vara så himla orolig) och måste dricka dubbelt så mycket av allt tills någon annan drar en svart kung. Drar man en trea, fyra eller femma får man dela ut motsvarande antal drinkar till valfria personer. Man får dela ut drinkarna hur man vill och till vem man vill. Drar man en fyra kan man t ex ge två personer vars en dryckesomgång och en person två omgångar, det brukar dock vara ytterst populärt att dela ut de flesta till just negerkungen.

En regel som kom till i efterhand var inkluderandet av en Joker. Jokerns funktion bestäms från gång till gång och kan vara precis vad som helst så länge alla spelare är överens. Det är dock viktigt att man aldrig har mer än en Joker oavsett hur många kortlekar man har; den ska vara exklusiv. Det gäller därför även att man kommer på en tokigt bra regel så att den verkligen känns speciell och gör detta superkortet rättvisa. Ett av mina bästa Crackhoraminnen är förknippat med Jokern, men det tar jag lite senare.

Nu börjar det då äntligen bli dags för spelets kronjuvel, den beryktade Crackluderdrinken. Jag känner dock att jag börjar bli alldeles för långdragen så vi sparar det till nästa gång. Då kommer jag även att prata om Hinken och om mina bästa Crackhoraminnen. Ha det så gött till dess era gottegrisar.

 

1 Drivor pl. av Driva [jfr d. drive, isl. drifa; af DRIFVA1]

1) Ganska jävla många. Nästan lite för många men ändå inte. Mer än en klick, mindre än en ocean. Ett helt gäng helt enkelt.

Till Blogbag
THE BOOK OF SANDBAG

Köp den nu!