Ett vikt träd mår sämre i längden.
2011-07-18
Varför måste sedlar vara så jävla stora? Hur ofta har du ägt ovikta sedlar längre än tiden det tar att stoppa ner dem i plånboken (eller vad du nu använder för kontantförvaringskärl)? Det är fan sedlarnas fel att många plånböcker är av så kallad "vikmodell" vilket kanske ger dig illusionen av att kunna stoppa ner hela sedeln utan att vika den. Du är dock tvungen att vika hela plånboken för att den inte ska klassas som handväska och därmed beskattas hårdare, vilket indirekt betyder att du även viker din sedel. Nu finns det förstås även plånböcker av mindre modell, men där måste givetvis sedeln vikas direkt för att ens kunna placeras i sitt tänkta förvaringskärl. Hur blev det då så här fel? Vi har en produkt (plånboken) som är tänkt som förvaring åt våra kontanter, men de passar inte varandra utan att behöva vikas och klydda1. Tänk om alla vantar bara hade haft fyra fingrar eller byxor bara haft ett ben. Man hade ju blivit tvungen att hugga av ett finger och/eller ett ben bara för att kunna klä på sig på morgonen och hur kul är det liksom?

Allt är ju förstås relativt och det är knappast så att sedlar konkurrerar om titeln "Världens största papperstingest", för det vet ju alla att det är våra kära träd som innehar den titeln. Eller, visste ni inte det? Många tror faktiskt att papper (eller kanske mer korrekt "pappersmassa" (eller, varför skulle det vara mer korrekt?)) tillverkas av träd, med det är faktiskt så att träd är tillverkade av papper. Processen är jämförbar med när kol förvandlas till diamanter vilket ju sker under väldigt högt tryck och hög temperatur i jordens övre mantel. Träd bildas dock bara en liten bit ner i marken och varken temperaturen eller trycket är nämnvärt höga, men det är i alla fall en sak som uppstår från en annan!

Papper är alltså en naturtillgång som växer i marken och som likt kol antar en annan form när det komprimeras, i detta fallet alltså trä. Som ni kanske vet så ser man att träd har "ringar" när man sågar itu dem och detta är helt enkelt de olika pappersarken. Papper växer rakt upp i form av rör och det första som växer upp (det så kallade "ungpappret") är så smalt att det inte går att urskilja att det faktiskt är ihåligt. Med tiden växer det sedan upp större och större rör utanpå varandra vilket gör att det ser ut som just ringar när man sågar itu ett träd. Under årens lopp så utsätts pappret för en massa regn och fukt vilket gör att det hårdnar och bildar trä (ni vet ju själva de små hårda klumparna som bildas om ni råkar glömma en bit papper i byxfickan när det är tvättdags, det är samma princip). När man sen väl ska utvinna pappret så skär man helt enkelt ett långt snitt längs hela trädet och så vecklar man ut alla arken. Arken återfuktas och man får då en massa långa pappersremsor som är olika breda - ju närmre ungpappret desto smalare är remsorna. Remsorna delas sedan i mindre ark och bredden avgör formatet. Nära ungpappret har vi etiketter och post-it-lappar och när vi går utåt får vi A5, A4 o s v.

Så varför inte bara utvinna pappret direkt från marken? Varför hela den jobbiga processen med att såga ner en massa träd, frakta dem till fabriker, sära på alla pappersarken och snyggt förpacka dem i olika format? Det kan du ju fundera på när du sitter där med din påse grillkol istället för en påse diamanter! Sen har jag även för mig att träden är bra till något annat under sin levnadstid, men jag kan inte komma på exakt vad just nu. Just det ja! De fäller en massa löv på hösten som gör livet surt för villaägare vilket de ju förtjänar (mer om detta om några veckor). Vidare så blir ju pappret jävligt smutsig när det ligger i marken vilket inte är så himla skojigt. Jag menar, vem vill skriva på smutsigt papper‽ När pappret blivit till träd tvättas det dock av regnet och bleks ljuvligt vitt av solen. Det är förresten därför vissa papper är lite brunare/gråare. De kommer från träd som växt upp på platser där solen inte lyser så mycket. Korkade hippies och puckade miljöaktivister har fått för sig att vitt papper är blekt med en massa farliga blekmedel, men så är det alltså inte. Då dessa koftklädda mongon har lite svårt att ta till sig information så kom någon smart jävel på att de kunde kalla det solberövade pappret för oblekt och vips så hade man nöjda hippies!

Så där har ni fått en liten lektion i hur papper kommer till! Eller var det en lektion i hur träd kommer till? Ja ja, nog om det nu, jag känner att jag kom bort från ämnet en smula.

Så för att helt abrupt kasta oss tillbaka in i originalämnet igen; vilken storlek ska sedlar ha? Som ett kreditkort förstås! Kreditkortet har en skrämmande effektiv storlek och sedlar hade mått bra av att följa samma mönster. Sedlar behöver ej heller vara olika stora för det är bara idjotts (och eventuellt blinda människor, men i strävan efter effektivitet kan man inte tillgodose allas behov) som blandar ihop sedlar om de inte har olika storlekar. Använd starka färger istället för att särskilja sedlarna, alla har ju spelat Monopol och där funkar det skitbra!

Innan jag avslutar för denna gången vill jag bara påpeka att trots att jag klagar mycket på sedlar så betyder inte detta att jag är förtjust i mynt. Mynt är horribla och borde utplånas från jordens yta! Det är bara pensionärer med gigantiska portmonnäer (stavas det verkligen så?) som tycker om mynt. Jag är övertygad om att helvetet är en lång kassakö som man inte får lämna när man väl ställt sig i den. Kön består av hundratals pensionärer med nedsatt hörsel, portmonnäer sprängfyllda med mynt och handväskor fulla med oklippta kuponger. I deras kundvagnar ligger det berg av brunsås och potatis och där längst bak står jag, mr Sandbag, med en liter mjölk och letar efter mina sedlar i fickorna. Fakk! Byxorna är nytvättade...1 När något inte riktigt fungerar som det ska eller om någon komplicerar saker eller jiddrar för mycket.

Jävla skit! Päretröskan klyddar igen!

Sluta klydda med håret nu! Ta på dig din propellerkeps så går vi!

Till Blogbag
THE BOOK OF SANDBAG

Köp den nu!