En sandsäck på stranden - del 1
2008-07-27


Så har det då äntligen hänt. Sandbag har besökt stranden för första gången på 10 år! Besöket hade ägt rum redan när jag skrev mitt förra inlägg, men jag kände att jag behövde smälta alla intryck innan jag förde ner dem här. Hur kom det sig då att jag åkte till stranden efter 10 års tid? Kunde jag inte gärna ha stannat hemma? Varför har jag inte åkt till stranden på 10 år? Frågorna är många och svaren är både kloka och genomtänkta, i sann Sandbag-anda.

Vi börjar med det faktum att jag inte har besökt stranden på 10 år. Redan som barn så föredrog jag poolen framför stranden. Varför vet jag inte, men tror att det grundar sig i någon slags smutsfobi jag hade som liten. Jag har ofta fått återberättat för mig av min kära mor om hur hon fick plocka bort löv från rutschkanan på lekplatsen innan unge herr Sandbag kunde tänka sig att åka; jag ville ju inte smutsa ner mina nya, grymma snickarbyxor. För att jag inte ska sväva ut allt för mycket så tänkte jag nu helt enkelt lista sakerna som hållit mig borta från stranden.

1. Solen. Solen avnjutes bäst inomhus, gärna med persiennerna neddragna, takfläkten igång på Orkanstyrka, en kall öl i handen och ”Rovdjuret” rullandes på TV:n. Solen är även ett så pass elakt kräk att den bleker tatueringar och jag har några stycken.
2. Barn. Barn avnjutes bäst på avstånd. Typ att barnet är i en stad och jag är i en annan stad med persiennerna neddragna, takfläkten igång på Orkanstyrka, en kall öl i handen och ”Aliens” rullandes på TV:n.
3. Sand. Jag vill inte framstå som en hycklare, men jag gillar inte sand så värst mycket. Sand har en förmåga att klänga sig fast på din kropp likt en tung bakfylla. När du sedan väl lyckats bli av med den från alla dina diverse skrymslen och håligheter så gör den sig ändå påmind igen genom att rasa ut från varenda liten jävla sak som hade oturen att göra dig sällskap på stranden. Kombinerar du sedan sand och barn så har du rejäl cementångest. Sand avnjutes bäst när det är packat i säckar förstås :)
4. Vind. Antingen blåser det för lite och då blir det svettmarinerad Sandbagkebab till mat eller så blåser det för mycket vilket ger upphov till härlig sandklåda i öron, näsa, mun, ögon, röven och fan och hans moster! Vind avnjutes bäst kommande från en takfläkt när man sitter i soffan med en öl på huvudet, en klase vindruvor mellan skinkorna och ”Allsång på Skansen”-repriser på TV:n.
5. Tristessen. Vad gör man på stranden förutom att ligga och stekas i solen? Ingenting! Sen undrar jag i vilken ålder det blir socialt acceptabelt att ligga och sova en hel dag efter en full natts sömn? Som liten hör man ofta att man ska ut och röra på sig och inte sitta för mycket och häcka framför sitt Nintendo i en mörk källare. Som tonåring får man höra att man är helt vrickad som kan sova till klockan 15:00 en helt vanlig dag. Men sen när man blir vuxen är det tydligen helt ok att sova åtta timmar, gå upp, åka till stranden och sen ligga där och slappa i fem timmar till. Hur jävla produktivt är det!? Tror nog fan att min kropp mår så mycket bättre av lite hjärnstimulans framför TV:n. Med en öl i handen. Och fläkten på fullt blås. Och persiennerna neddragna.

Som ni ser har jag haft mina skäl till att undvika stranden. Vad var det då som gjorde att jag beslutade mig för att besöka stranden igen efter 10 underbara år? Ändra ”Vad” till ”Vem” i föregående fråga så tror jag att ni kan gissa. Exakt! Frugan förstås. Frugan har tjatat på mig sedan vi träffades om att vi ska åka till stranden då detta tydligen är en av hennes favoritsysslor. Alltså inte själva resan till stranden utan att ligga och långsamt stekas på stranden förstås (fan vad höga tankar jag har om mina läsare). Jag har i alla fall lyckats mygla mig undan det här år efter år på något sätt och jag har blivit lite av en expert på att undvika strandresor. Den här gången förklarade dock frugan vänligt men bestämt att om jag ville fortsätta att vara lyckligt gift, med alla de privilegier som det innefattar, så fick jag släppa ölen, lyfta min bleka röv ur soffan och masa mitt slobbiga kadaver till kropp ut ur lägenheten för att följa med henne till stranden. Hur kan man argumentera mot det :)

Lomma Beach i Lomma (tänka sig) valdes som resmål och cykel valdes som transportmedel. Man skulle kanske tro att ett slött inomhusdjur som farbror Sandbag hellre använder sig av ett mindre fysiskt transportmedel och det stämmer väldigt bra i de flesta fall. När det gäller strandbesök så kändes det dock bäst med cykel och jag ska nu förklara varför. Sandbag äger ingen bil och att åka med någon annan till stranden är helt uteslutet. Jag tänker inte vara beroende av någon annan och på så sätt riskera att bli fånge på stranden bara för att de inte inser att 23 minuter är precis alldeles så där jättelagom för ens första strandbesök på 10 år. Vidare så vill jag inte åka buss. Visst, jag är van pendlare men då åker jag med andra pendlare. Vem tror ni åker buss till Lomma? Folk som ska till stranden förstås! Vad fan finns det annars att göra i Lomma? Jag utgår stenhårt från att folk som frivilligt vill åka till stranden är dumma i huvudet (förutom frugan förstås som jag bara älskar massor, pusspuss!) och hur kul är det att sitta på en buss med en massa puckon? Alla ni som haft oturen att sitta på en buss som har blivit utvald av någon dagisklass som transportmedel till deras jävla friluftsdag eller något annat mög där man använder en håv vet vad jag pratar om. Har jag min cykel kan jag när som helst, då jag tycker att min hjärna börjar kännas lite väl mosig, enkelt fly hem till det lugnande skenet framför TV:n.

Eftersom detta ska vara del 1 så får jag sluta nu om det ska bli kvar något att läsa om i del 2. Släng gärna en kommentar nedan. Vad förväntar ni er av del 2? Har ni några egna hemska/bra strandminnen? Prenumererar ni på mjällschampo för igelkottar? Skriv en rad!

Till Blogbag
THE BOOK OF SANDBAG

Köp den nu!